4 de jul. 2012

15 de juny 2012 Tast de Caves Raventós i Blanc o una història de quan encara bevíem xampany

Ja en temps de revetlles la iniciativa de Jaume Sabaté de Tot Vi de muntar un Tast de Caves Raventós i Blanc tenia l’èxit assegurat.
Parlar de cava és parlar del Penedès i de Josep Raventós Fatjó (fundador de Caves Raventós i Blanc i patriarca del clan Codorniu) que va elaborar el primer cava l’any 1872 seguint el mètode champenoise però amb les varietats blanques autòctones del Penedès: macabeu, xarel·lo i  parellada. 
És l’any 1972 quan neix la denominació vi de cava (DO Cava) i no és fins aleshores que el nomenat “xampany” passa a dir-se cava.
La presentació d’aquest tast ha anat a càrrec de Joan Martí, que és una mica de tot des d’enòleg fins a ambaixador de la marca Raventós i Blanc des de fa 23 anys. Aquesta bodega fundada l’any 1986 ha conservat com a símbol el roure centenari de la família i continua seguint la filosofia del fundador: poca producció i alta qualitat. 
El Joan, a més de fer un breu repàs històric sobre el cava, ens va parlar de les modes, les innovacions i les tendències dels mercats així com de les varietats de raïm i de la qualitat en la seva elaboració. Tot farcit de comentaris sobre molts tòpics del món del cava, com el de guardar o no el cava, la millor posició per conservar-lo o què és un cava brut o brut nature, a més de respondre a les moltes preguntes que li vam fer els assistents.

Els caves que vam tastar van ser
  • De Nit 2009 un cava de color rosat degut a la varietat Monastrell (5%) que incorpora a més de les 3 tradicionals (parellada, macabeu i xarel·lo ) amb un resultat molt innovador.
  • Reserva Brut 2009 un clàssic.
  • Gran reserva de La Finca 2007 fet amb un 10 % de Chardonnay i un 5 % de Pinot Noir a més de les tradicionals del Penedès, una meravella d’equilibri i finor.
  • Elisabet Raventós  un cava molt exclusiu que varem poder tastar gràcies a que Tot Vi encara en tenia ampolles i que sembla que no el podrem continuar gaudint.
Webs relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada